top of page

Een Quantum koekje van eigen deeg - column TU Delft magazine


Vorig jaar deed ik in de voorganger van dit magazine een oproep aan u allen om de impact van technologische innovaties al in een vroeg stadium te doordenken. Dit is nodig om de positieve impact te kunnen maximaliseren en de negatieve impact te minimaliseren. Oftewel, in vaktermen, verantwoord te innoveren.


Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, ondervind ik nu aan den lijve. Ik heb de kans om een ‘Centre for Quantum & Society’ op te zetten voor Quantum Delta Nederland met beide handen aangegrepen. Het wordt een centrum waar we met wetenschappers, overheid, bedrijfsleven, en geïnteresseerden nadenken over de ethische, juridische en sociale aspecten van quantumtechnologie.


Experts verwachten dat quantumtechnologie de wereld zal veranderen, we weten alleen nog niet wanneer, hoe en waarmee. Het artikel elders in dit magazine over quantum computing geeft een indruk waar de techniek nu staat. Vergelijk het met de uitvinding van de laser: begin jaren ’60 bestonden lasers alleen in labs, waren groot, ruisgevoelig en gaven een zwak signaal. Toepassingen waren onbekend; de laser was een oplossing op zoek naar een probleem. Op zo’n moment is het bijna onmogelijk om te bedenken dat we een paar decennia later met behulp van een laser informatie uitlezen van cd’s en barcodes, een laserprintje maken, ogen opereren, metaal snijden, precisiemetingen doen, bommen op hun doel afsturen en nog veel meer.


Voor quantum blijkt het nóg lastiger. De technologie is complexer, het jargon ontoegankelijk, wetenschappers schatten toekomstige voordelen op verschillende waarde, en niemand weet hoe lang het duurt voor we een voldoende krachtige versie hebben voor die nuttige toepassingen die we nog niet kennen. We hebben dus allereerst toepassingen nodig. Door een aantal maatschappelijke thema’s te kiezen zoals klimaatverandering en energietransitie kunnen we de ontwikkeling van toepassingen met een positieve impact versnellen. Wilt u over die onderwerpen meedenken? Dan bent u van harte welkom.

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page